VÍNO VYTVÁŘÍME JIŽ VE VINICI

Mikro vinařství s roční produkcí pouhých 2000 lahví vyrobilo první víno v roce 2015. Vše začalo, když se děda rozhodl předat 3 řádky vinohradu svému vnukovi.


Filip Šebesta je tak pokračovatelem již čtvrté generace v této vinařské rodině. S výrobou vína začal praděda pro svou vlastní spotřebu. Děda již začal víno nabízet zákazníkům a založil Vinařství Fridrich Vracov, jeho syn zmodernizoval výrobu a zapracoval na prestižnosti vinařství. Filip Šebesta si v této vinařské rodině vytváří svou vlastní kolekci vín pod svým jménem s etiketou vracovského kroje. Slovácká obec Vracov se může pyšnit největším počtem krojovaných v republice. Tento folklór se pak promítá i do zdejších vín. Zkušenosti tedy čerpá z tradic a znalostí předků.


Od dědy jsem se naučil klást důraz na kvalitu hroznů ve vlastním vinohradě a začínám tak utvářet víno již na keři. Strýc mě zas ukázal moderní a šetrnou výrobu vína. Od obou si beru především zdravý selský rozum, kdy se ve víně nesnažím dělat zbytečné zásahy a za mírné pomoci tak nechávám vínu naplno rozvinout svůj charakter."


V současné době byl vysazen 1 ha vinic s tradičními odrůdami jako sylvánské zelené či rulandské bílé a novějšími solaris nebo hibernal. Do budoucnosti se neplánuje větší výměra vinic než 3 ha a roční produkce do 10 000 lahví. Filip Šebesta si tak chce uchovat osobní přístup ke každému keři ve vinici a každé lahvi ve sklepě. To vše dává vzniknout osobitým vínům z tohoto mladého rozvíjejícího se vinařství. 


Tak na zdraví.